Szombat (2013)

Július 27. szombat

Felnőttkori (állampolgári) tanulás, felnőttkori szocializáció

Életünk során, felnőttként is, sokféle tanulási helyzetbe kerülünk. Szervezett, formális képzések mellett spontán cselekvések, közösségi alkalmak is hatnak ránk, változásokat hoznak életünkben, szemléletünkben. A nap során ezekről a szervezett és véletlenszerű helyzetekről beszélgetünk, számba vesszük, hogy milyen módszerekkel és tartalmakkal segíthetjük elő a felnőttek állampolgári tanulási folyamatait.

9.00–9.45 Előadás – Vercseg Ilona: Társadalmi tanulás – közösségi tanulás  A társadalmi és a közösségi tanulás szellemi tradíciója és gyakorlata; a tapasztalás és a gyakorlat dialektikájából születő tudás.

Az előadás szövege itt olvasható.

10.15–12.30 Tanulókörök. E tanulási módszer alkalmazásával célunk az, hogy a Nyári Egyetem résztvevői megtapasztaljanak egy Magyarországon még ritkán alkalmazott módszert, amely kiválóan elősegíti a vita, a párbeszéd, az érdekek ütköztetésének, a kompromisszumos megoldások keresésének lehetőségeit, a tudatos állampolgárrá válás folyamatát.

Tanulókör 1.: A tanulókör szerepe az állampolgárrá válás folyamatában (Vezeti: Mészáros Zsuzsa

A tanulókör jegyzete itt olvasható.

Tanulókör 2.: Második esély, iskolarendszeren belüli hiányok, ezek pótlásának lehetősége a szocializáció folyamatában (Vezeti: Kovács Edit)

A tanulókör jegyzete olvasható itt.

Tanulókör 3.: Városmegújító programok által kínált lehetőségek a városrészi lakosság állampolgárrá válásának szolgálatában (Vezeti: Péterfi Ferenc)

A tanulókör jegyzete olvasható itt.

Tanulókör 4.: A settlement szerepe az állampolgárrá válás folyamatában (Vezeti: Giczey Péter)

A tanulókör jegyzete itt olvasható.

12.30-14.30 óra között: Ebéd, szieszta

 

14.30–18.00: 10 ÉVES A NYÁRI EGYETEM!!!

 

Szombat délután magunkat ünnepeljük. Meglepetésprogrammal várjuk a tábor résztvevőit.

18.00–19.00 Táborzárás

 

19.00 – vacsora, utolsó esti lazulás és spontán közösségi akciók 

 

A programokról készült felvételek: