A felelősség új dimenziói – műhelybeszélgetés

XI. Nyári Egyetem a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért

2014. július 24. 15.00 – 16.30

Műhely 2: A felelősség új dimenziói. A globális és a lokális, a multinacionális és az egyén, a város és a vidék felelősségének és érdekeinek közösségi alapú megközelítése, az energiapolitikán keresztül, a fenntarthatóság fókuszában. Szakdolgozati témabemutató. Témagazda: Süveg Tiborné (ELTE-TaTK, KCMA, 2014)

Süveg Tiborné Ica: Közgazdaságilag, pénzügyileg járatos, mert könyvvizsgáló volt, és már csak a közösség hiányzik. Cegléden élt és dolgozott, ottani kisvállalkozásokkal foglalkozott (kb. minden területről) közben azt látta, hogy a helyi gazdaság nem tart össze, hanem kimegy belőle a tőke – külső vállalkozásokból szereznek be.

Miért ne lehetne összefogni az embereket, vállalatokat nagyobb városban, vagy város és vidék között?

Szociális szövetkezet helyieknek élelmet termel, lokális válasz a globális problémára. A közösségfejlesztési szakon sem a humánökológia szakon nincs civil gazdálkodással foglalkozó.

Város és vidék együttműködése az energiahatékonyságban technológiai niche: egy technológiai váltást, hogyan lehet beépíteni közegbe. (vállalati társadalmi) pl energiahatékonyság növelése a házaknál – házfelújítást el lehet kezdeni – ezen keresztül el lehet kezdeni a helyi embereket, helyi közösséget, és a helyi gazdaságot.

szolidáris, szociális gazdasága létrejötte a cél. Igazságos elosztása a szociális szükségleteknek. Az egyénben lévő hatalom és felelősség. Ezt csak a technológiába beágyazottan lehet megcsinálni.

Hogyan tud az ember a fogyasztása révén visszahatni arra a környezetre, amelyben él. Közösségi vállalkozás: nem csak a civil, hanem pl. egy Rt. is, ha abban a szavazatok egyenlőek, és figyelembe veszik a környezetüket is – ettől még lehet forprofit.

Hogyan tudnak a civilek olyan új szabályok szerint dolgozni, amely szerint a bennünk lévő hatalmat úgy használják az emberek, hogy nemcsak megnézik, hogy mit vesznek, hanem részt is vesznek az előállításában – ezt, hogyan lehet egy működő gazdasági rendszerré összerakni. Ehhez két dolog kell:

1. tudatos állampolgár, aki a fenti logika szerint működik,

2. olyan gazdasági tér, amely társadalmilag védett, a nagy cégek gazdasági erejétől.

Ha szükség van a vállalkozásnak külső segítségre, akkor ez a közösségből jön. amiben ezt el lehet érni: épület-felújítás: közösségi társadalmi vállalkozásban kell ezt megvalósítani. ESCO-módszer: az energia-megtakarításból finanszírozza a törlesztést a fogyasztó. A cél egy hálózat amely a város és a vonzáskörzetéből áll, amely sok szerveződés hálózatos egybekapcsolása. Élővíz, oktatás, energia stb. – ezeket kell megoldani helyben. Zöld építési innovációs klaszter, amiben benne van a műszaki és a kivitelezés ellenőrző oldala is. Rendszerszemléletű megközelítés. Kicsiben ezt nem lehet megcsinálni, ezt csak nagyobb léptékben.

Kiknek kellene együttműködniük?

Kell olyan, amikor felülről van nézve, és van olyan amikor…

Nekünk kell akarni, hogy bennünk lévő szükségleteket…

Három pillér: közösségi

közszolgáltatási

piaci – és ez utóbbi kapcsol össze a sok kis ilyen közösséget.

Ez egy lüktető változó rendszer. Terület: Minden városnak meg van a vidéke Budapestnek Pest megye. Budapesti házak felújítása történhetne Pest megyeiek által, és egyáltalán egy hatalmas piac, amelyet elláthatna a környéke. A klaszterek ágazati alapon szerveződnek, és ott építenének.

EU 2015-2020 cél, a minél rövidebb értékesítési lánc kialakítása. A klaszterben a megfelelő technológia kidolgozásához, kellenek a szakemberek, akik ahhoz szabják a technológiát, amely közeg csinálja. Már létező – csak nem Magyarországon, de a lehetőség már itt is meg van rá – hogy az energiaszolgáltató visszaveszi a lakosságtól a pluszban megtermelt áramot.

Másrészt egy közösség összeáll, ők biztosítják a tőkét, a munkaerőt ami jelentős költségcsökkentést eredményez. Spanyoloknál hatalmas szövetkezetek jöttek létre, amelyek azóta már saját bankrendszert és nyugdíjellátást csinálnak. Jelenleg akkreditálták az EU-ba a klasztereket, és ehhez pályázatokat rendelnek hozzá, hogy felépüljenek ezek a hálózatot, konkrét összegekkel.

Lejegyezte: Láng Attila