Takács-Sánta András: Miért kulcsfontosságú a hatalmi dekoncentráció az ökológiai fenntarthatósághoz?

XI. NYÁRI EGYETEM a közösségi részvétel fejlesztéséért

2014.07.23. 16.40 – 17.00

Takács-Sánta András: Miért kulcsfontosságú a hatalmi dekoncentráció az ökológiai fenntarthatósághoz?

A kiinduló pont az ökológiai válság. Az ökológiai válság mérsékléséhez miért szükséges a politikai elit hatalmának csökkentése?

Hatalmi monopóliumok: a társadalom szűk csoportja, mely privilégiumokkal rendelkezik. Ezekhez a monopóliumokhoz a hatalmi elit ragaszkodik. A hatalmi elit a természetet eszközként használja a hatalom megtartása érdekében. A hatalmi elit felpörgeti a gazdasági teljesítményt. Minél többet termelünk, annál jobban átalakítjuk a környezetet. A hatalmi elitnek ez azért fontos, hogy érdekcsoportokat meg tudjon tartani, ki tudja elégíteni a gazdasági elitet.

Javul az esély, ha a hatalmi elitet gyengítjük, a demokráciát kiszélesítjük. A részvételibb és helyibb demokrácia lobbi csoportként tud működni, amely rákényszerítheti a hatalmat a decentralizálódásra. A szubszidiaritás jegyében decentralizálódik, így tud az érintettek kezébe kerülni a döntés.

Veszély: ha formális a hatalom dekoncentrációja, a hatalom befolyása megmarad. A részvételi demokrácia – deliberatív demokrácia, a döntés előtt határozatmentes, nyílt párbeszéd folyik. Ilyen az állampolgári tanács. A részvételi demokrácia iránt elkötelezett emberek rákényszerítik a hatalmat arra, hogy a hatalmát átadja. Ilyen volt pl. a Zengő esete, ahol a helyi civilek sikert értek el. Szervezettebb mozgalomra lenne szükség. Nemcsak ökológiai szempontból lenne haszna.

Összefoglalva: Ökológiai válság van, melynek fő oka a gazdasági teljesítmény növekedése, amire a hatalmi elitnek szüksége van a hatalom növeléséhez és a szavazatszerzéshez. A hatalom deliberatívabbá tételével, a hatalom megosztásával csökkentjük a gazdaság teljesítőképességét.

Mozgalom szükséges a demokrácia kiterjesztésére, nemcsak ökológiai szempontból!

Lejegyezte: Pető Ibolya